Historie

UITSLAGEN VOORGAANDE EDITIES
Uitslagen Triatlon Witmarsum 08-09-2019 (individueel en teams)
Uitslagen Kidsrun & Triatlon Witmarsum 09-09-2018 (individueel en teams)
Uitslagen Kidsrun & Triatlon Witmarsum 10-09-2017 (individueel en teams)
Uitslagen Kidsrun & Triatlon Witmarsum 28-08-2016 (individueel en teams)
Uitslagen Triatlon Witmarsum 30-08-2015 (individueel en teams)
Uitslagen Triatlon Witmarsum 31-08-2014 (individueel)
Uitslagen Triatlon Witmarsum 08-09-2013 (individueel)

HISTORIE
In het kader van het 40-jarig jubileum van Waterpark Mounewetter werd op zondag 8 september 2013 sinds jaren weer eens een 1/8e triatlon georganiseerd. Dankzij een samenwerkingsverband van Sportdorp Witmarsum e.o., Fysio Witmarsum, Dorpsbelang Witmarsum, Waterpark Mounewetter en dankzij de bijdrage van diverse sponsoren kon dit evenement plaatsvinden.

Het organiserende comité -welke voor de triatlon in het leven werd geroepen- rekende vooraf op zo’n 90 deelnemers, maar er gingen uiteindelijk ruim 200 atleten van start!

Mede door de vele positieve reacties van zowel deelnemers als vrijwilligers besloot het comité om Triatlon Witmarsum een vervolg te geven en wel op zondag 31 augustus 2014. Tijdens deze tweede editie verwelkomde Witmarsum zo’n 250 deelnemers uit alle windstreken van het land!

Vanaf 2015 is de startlocatie van Triatlon Witmarsum in de Witmarsumervaart, waar het zwemparcours wordt afgelegd. De wisselzone komt daardoor op het terrein van Demmink Mechanisatie te liggen, pal naast de vaart. Dit bleek logistiek gezien een schot in de roos! Het publiek kan zo langs het volledige zwemparcours tot aan de finishlijn de verrichtingen van de triatleten volgen.
Ook is er sinds 2015 voor de toekomstige triatleetjes in de dop een Kidsrun. Kinderen van 6-12 jaar leggen hierbij een parcours af door de straten van Witmarsum en dwars door zorgcentrum Aylva State, aangemoedigd door ouders, grootouders, broers en zussen.

De triatlon is inmiddels een begrip in Witmarsum en omgeving en vierde daarom in 2017 het eerste lustrum!
In 2017 is er tevens een samenwerkingsverband opgestart met de triatlons van Workum en Wommels, dit resulteerde in een proef om een competitie op te starten. Zo’n 30 deelnemers gingen met elkaar de strijd aan over 3 1/8e triatlons. Vanaf 2018 is -na de fusie van een deel van Littenseradiel met de gemeente Súdwest-Fryslân- de competitie definitief verdergegaan als de ‘Súdwest Fryslân Triatlon Cup’. Thans bestaat de competitie uit twee 1/8e triatlons (Workum en Witmarsum) en valt de beslissing tijdens de 1/4 triatlon van Wommels.

DE TRIATLON
Individueel en in teamverband
Een triatlon wordt vaak gezien als de ultieme duursport. Naast de individuele 1/8e triatlon wordt tijdens Triatlon Witmarsum ook een variant aangeboden, namelijk de Team Triatlon. Bij de Team Triatlon volbrengen één zwemmer, één fietser en één loper als team in estafetteverband de 1/8e triatlon.

Het is een geweldige uitdaging en tegelijkertijd een heerlijke ontspanning om 500 meter te zwemmen, 20 kilometer te fietsen en 5 kilometer (hard) te lopen.

CONTACT
Het comité Triatlon Witmarsum is bereikbaar via info@triatlonwitmarsum.nl